Wandelen in en rondom Utrecht stad: Drie wandelroutes voor beginners en gevorderden (2024)

  1. Utrecht
  2. Wandelen in en rondom Utrecht

Wandelen in Utrecht, de stad, kan prachtig zijn, als je de mooie wandelroutes weet te vinden. De domstad en haar omgeving hebben plekken waar je unieke dingen kunt tegenkomen, en wij hebben er drie opgeschreven. Door haar ligging is Utrecht fantastisch met het openbaar vervoer te bereiken, al zouden we deze wandelroutes alleen aanraden voor mensen die al in de stad zijn. De wandel omgeving van Utrecht heeft immers ook veel moois te bieden, zoals Austerlitz of Zeist.

De stad is onderverdeeld in vier woonplaatsen: Utrecht, Haarzuilens, Vleuten en de Meern. Onze wandelroutes bevinden zich zowel in Utrecht als in Haarzuilens. De tien wijken van Utrecht zijn de volgende:

Wandelen in en rondom Utrecht stad: Drie wandelroutes voor beginners en gevorderden (1)

Onze wandelroutes zijn in de binnenstad en in de buurt van Leidsche Rijn.

Wandelen in en rondom Utrecht stad: Drie wandelroutes voor beginners en gevorderden (2)

Bezienswaardigheden van Utrecht

Er zijn genoeg bijzondere gebouwen in de stad te vinden, en het barst er van de geschiedenis. De stad is niet voor niks bekend om haar Domtoren, een gotische kathedraal waar de bouw al in 1484 van begon. We hebben ook wat andere bezienswaardigheden opgeschreven die je kunt combineren met je wandeling in Utrecht.

Kerken

Vlak bij de Dom vindt men de Janskerk. Deze, en het plein met dezelfde naam, is gewijd aan Johannes de Doper. Deze is iets ouder dan de dom, maar mag bij een echte stadswandeling niet ontbreken.

Huizen

Aan de oudegracht vind men ook het oude Oudaen. Dit versterke woonhuis is al gebouwd in 1280 en was een buurthuis van een van de rijke patriciers. Gelijkwaardige, maar minder goed onderhouden, gebouwen zijn bijvoorbeeld Drakenburg of Kranestein, ook aan de oudegracht.

Musea

Het Nijntje museum is een van de iconische musea van Utrecht. De bekende schrijver kwam immers uit de stad en er zijn referenties door de hele stad heen te vinden. Het is een leuk kleinschalig museum waar je op een laagdrempelige manier kennis maakt met het werk en het verhaal.

Leuk te combineren met het wandelen in Utrecht: Het Nijntje museum.

De wandelroutes Utrecht

In de stad Utrecht kun je perfect wandelen over prachtige wandelroutes. Je kunt een beetje buiten de stad door de natuur, of door de levendige binnenstad op zoek naar de historie. We zijn op zoek gegaan naar wandelroutes die dat allebei kunnen geven. De afstanden verschillen zodat het voor zowel beginnende wandelaars, ervaren wandelaars of dagjesmensen een leuk uitje in Utrecht kan zijn.

Normaliter hechten we veel waarde aan de bereikbaarheid van een plaats alvorens we deze toelichten. Dat is gelukkig niet nodig met Utrecht zelf, aangezien deze midden in het land ligt. Toch zijn er bepaalde wandelroutes die we hebben uitgezocht waarbij het handig kan zijn om een fiets tot je beschikking te hebben. Ben je met de trein naar Utrecht gekomen? De NS levert genoeg OV fietsen in de stad, en deze zijn zeer geschikt om mee te nemen. Ze kosten ook niet zoveel.

Wil je wat verder buiten de stad wandelen? Wij hebben in de omgeving van Utrecht nog veel meer wandelroutes beschreven. Klikhierom daar heen te gaan. Je krijgt dezelfde resultaten wanneer je de zoekfunctie gebruikt aan de bovenkant van de pagina.

De beste wandelroutes van Utrecht zijn:

  1. Wandelen rond de Haarrijnse Plas (7.5 kilometer)
  2. De wandeling door Utrecht stad – lang (9 kilometer)
  3. Korte stadswandeling door Utrecht stad (9 kilometer)

Wandelen Utrecht:Wandelen rond de Haarrijnse Plas

Vlak buiten Utrecht bevindt zich het pittoreske dorpje Haarzuilens. Dit kleine dorpje staat vooral bekend om het nabije Kasteel de Haar, maar is zelf ook leuk om door heen te wandelen. Het dorpje stond oorspronkelijk dichterbij het kasteel, maar werd in 1889 gesloopt om plaats te maken voor kasteeltuinen. Het huidige dorp is ontworpen door architect Pierre Cuypers, met bijzondere huizen en zelfs een Brink. Haarzuilens is daarom een perfecte plek om een wandeling net buiten Utrecht te starten, Kasteel de Haar en de Haarrijnse Plas liggen namelijk om de hoek.

De wandeling die start in Haarzuilens en om de Haarrijnse Plas loopt is ongeveer 7,5 km lang. Het leuke aan de route is dat er zowel historische plekken en nieuw aangelegde natuur te zien is. De Haarrijnse Plas is namelijk pas ontstaan toen Leidsche Rijn, de aangrenzende nieuwbouwwijk, gebouwd werd. Omdat de bouwgrond moest worden opgehoogd is hier 13 miljoen kubieke meter zand afgegraven. De overgebleven plassen functioneren nu als recreatie- en natuurgebied waar je een prachtige wandeling kan maken.

Deze wandelroute start en eindigt bij het volgende adres:

Maarssenseweg 03451 Utrecht
Wandelen in en rondom Utrecht stad: Drie wandelroutes voor beginners en gevorderden (3)

Wandelen Utrecht: Wandelen door de stad (stadswandeling – lang)

Deze leuke stadswandeling neemt je mee door het centrum van Utrecht. Je kunt deze dan ook direct bij het centraal station beginnen.

De wandelroute gaat langs de prachtige oudegracht en heeft een totale afstand van 9 kilometer. Doordat de wandeling dwars door het centrum komt zul je een tal van de bekende bezienswaardigheden tegen komen. Deze wandeling is dan ook erg geschikt om bijvoorbeeld te combineren met het Nijntje museum.

De route zoekt ook iets meer de rust op door langs het water de kalmte te zoeken, alvorens men door het winkelcentrum zich een weg baant verder de stad in. Utrecht heeft vele gezichten, en deze wandelroute laat er veel zien.

Het startpunt van de stadswandeling is

Centraal StationUtrecht

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1qVvwm-lbnK9DoNtp9V_LBqojBj0hCGFA&ll=52.088338301211465%2C5.1172800455242395&z=15

Wandelen Utrecht: Stadswandeling – Kort

Deze wandelroute door het centrum van Utrecht is kort en goed te combineren met een middagje uit in de stad. Deze verschilt dan ook van de bovenstaande route. De totale afstand van de route is 4 kilometer en je komt nog steeds lang ontzettend leuke bezienswaardigheden zoals de Winkel van Sinkel, de Domkerk of het Huis Zoudenbalch.

Wandelen in en rondom Utrecht stad: Drie wandelroutes voor beginners en gevorderden (4)

Deze wandelroute is officieel aangeraden door de ANWB en je kunt dan ook meer informatie vinden door hier te klikken. Je kunt de routebeschrijving downloaden door hier te klikken. Je kunt deze routebeschrijving gemakkelijk uitprinten en meenemen tijdens de wandeling. Je kunt ook een klein voorbeeld kaartje vinden onder deze tekst.

Het startpunt van deze korte stadswandeling door Utrecht is:

Hoog Catharijne, Godebaldkwartier 3273511 DS Utrecht
Wandelen in en rondom Utrecht stad: Drie wandelroutes voor beginners en gevorderden (5)

Wandel jij vaker in de omgeving van Utrecht stad en mis jij nog een prachtige wandelroute? Wij hopen iedereen kennis te laten maken met wandelen in Utrecht en hopen op reacties met tips. Is de informatie op deze pagina niet meer accuraat? Ook dat kunt u ons laten weten in de reacties hieronder. Op deze manier zorgen we dat iedereen kan genieten van wandelen in Utrecht.

Wandelen in en rondom Utrecht stad: Drie wandelroutes voor beginners en gevorderden (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated:

Views: 5833

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.